EnglishDeutschSlovak
 

Egészségmegörző táplálkozás

Magyarországon a halálozás jelentős része a táplálkozáshoz és életmódhoz köthető betegségekkel függ össze, elsősorban a szív és érrendszeri, másodsorban a daganatos megbetegedések vonatkozásában. Más szóval a nem megfelelő táplálkozás és életmód jelentős mértékben hozzájárul a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotához és ennek következtében a nagy arányú halálozáshoz.

Az egészségmegőrző táplálkozással és életmóddal a betegségek jelentős része megelőzhető. Az egészségmegtartó, betegségmegelőző táplálkozás és életmód ajánlásai egyszerűek, csak éppen meg kell ismernünk, és alkalmaznunk kell életünkre a következő alapelveket. 

Az egészséges táplálkozás jelképesen egy házhoz hasonlítható, ahol a gabonafélék a ház alapjául szolgálnak, a zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, a tető húsokból és húskészítményekből, tejből és tejtermékekből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is kell fogyasztani. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban igen gazdagok, nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente, vagy ritkábban célszerű fogyasztani.

Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása. Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot -6-11 egységnyit*-, de a választékban keressük a teljes értékű**, korpát is tartalmazó lisztből készült termékeket.

*1 egység

a gabonafélékből: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4-5 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, főtt tészta, 5 dkg főtt kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, gabonapehely, 1 vékony szelet kalács (3 dkg).

** A teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelöljük a gabonamagvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan barna rizst.

Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök

Az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás. Együnk naponta zöldség-főzelék-féléket és gyümölcsöket - 6-11 egységet.*

*1 egység

a zöldség-főzelék és gyümölcs csoportból: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyes (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grape-fruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé.

Tej- és tejtermékek

A tej- és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, fogyasszunk belőlük minden nap 3-4 egységet*!

*1 egység

tej, tejtermék: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt

Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója

A húsok és húskészítmények fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, együnk naponta húst, húskészítményt - 2-3 egységet!

           *1 egység

hús, húskészítmény: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.

Zsiradékok

A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez. Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből. Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez!

Cukor

A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat csak mértékletesen fogyasszunk!

Alkohol

A rendszeres alkoholizálás sokféleképpen veszélyezteti az egészséget. Aki iszik alkoholos italt, mértékkel tegye, aki nem, ne kezdje el!

1 egység

2 dl sör, vagy 1 dl bor, vagy 2 cl égetett szeszesital

Forrás: Rodler Imre (2005): Új tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest p.: 73-90.

sysop@diabettrade.hu